Opereren met 5G-verbinding op 15 kilometer afstand

Wetenschap Vandaag14 jul 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het is niet voor het eerst dat een operatie op afstand is gedaan. Twintig jaar geleden verwijderde een chirurg vanuit New York een galblaas bij een patiënt in Straatsburg. Alleen voordat een techniek in gebruik genomen kan worden - zeker in de medische wereld - moet zo'n operatie meerdere keren even succesvol of beter herhaald worden en dat lukte niet goed. Ook zou in deze tijd zo'n operatie niet eens mogen met een techniek die zichzelf nog niet uitgebreid bewezen heeft.

Inmiddels zijn zowel de chirurgische robots als de verbindingen een stuk beter. Nu ook 5G steeds verder wordt uitgerold vonden onderzoekers het hoog tijd om te demonstreren hoe ver de techniek gevorderd is. Ze voerden op 15 kilometer afstand een operatie uit op de stembanden van een kadaver met behulp van een 5G-netwerk.

Klaar om op mensen te testen zijn ze nog niet. Er zijn nog genoeg verbeterpunten. Zo moet extreem goed worden nagedacht over een systeem dat niet ineens zonder verbinding komt te zitten en robots die nooit haperen. Ook de vertraging tussen de robotbeweging en wat een chirurg op zijn scherm op afstand ziet, mag nog iets kleiner. Al zijn ze daar al wel ver in: de vertraging is nu 200 milliseconden.

In deze audio hoor je Leonardo Mattos van het Istituto Italiano di Tecnologia. Lees hier meer over het onderzoek: Operating From a Distance: Robotic Vocal Cord 5G Telesurgery on a Cadaver.