De zonnecel van de toekomst presteert beter onder druk
Over de aflevering
Het is goedkoper om te maken en je kunt er verschillende laagjes in verschillende kleuren van op elkaar leggen. Op die manier kun je er - in plaats van de 33 procent die silicium zonnecellen voor elkaar krijgen - tot wel 50 procent van het zonlicht mee omzetten in energie.
Er is alleen een probleem met perovskiet: als er licht op schijnt is het materiaal niet stabiel. En licht is voor de werking van een zonnecel toch behoorlijk essentieel. Daarom werken wetenschappers wereldwijd aan een manier om die stabiliteit voor elkaar te krijgen. Bij AMOLF in Nederland werd een oplossing gevonden.
Uit experimenten in een hoge druk cel bleek dat de atomen beter bij elkaar bleven zitten als het materiaal onder druk stond. Natuurlijk kun je je zonnepaneel niet onder druk gaan zetten, dus zochten ze verder naar een manier om datzelfde effect voor elkaar te krijgen en die vonden ze. Door te sleutelen aan de chemische samenstelling lukte het ze om een krimpreactie te veroorzaken met hetzelfde effect.
In deze audio hoor je onderzoeker Eline Hutter van AMOLF. Lees hier meer over het onderzoek: Perovskiet presteert beter onder druk. De volledige paper vind je hier: Thermodynamic Stabilization of Mixed-Halide Perovskites against Phase Segregation.