Het lichaam | Waarom onderzoek naar verlies reuk- en smaakvermogen hard nodig is

Wetenschap Vandaag21 jul '20 16:455 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Tijdens de behandeling van bepaalde typen kanker ervaart meer dan de helft van de patiënten sterke veranderingen in het reuk- en smaakvermogen. Bij kinderen is dat zelfs 60 procent. Maar wat er precies verandert en wat eraan gedaan kan worden, dat weten onderzoekers nog niet.

Het is een bijwerking die niet alleen vervelend is, het kan ook effect hebben op hoeveel en welke voeding een patiënt binnenkrijgt. Eerder onderzoek in Nederland liet al zien dat kinderen die te weinig voedingsstoffen binnenkregen een groter risico lopen op infecties, een verminderde kwaliteit van leven en zelfs sterfte.

Eerste onderzoeken

Hoog tijd dus dat we beter begrijpen wat er precies gebeurt, maar daarvoor moet je het wel eerst in kaart brengen en dat is niet makkelijk. Toch lopen er nu onderzoeken die proberen om de veranderingen in reuk en smaak te kwantificeren, door testjes te doen waarin gekeken wordt vanaf welke concentratie iets geproefd of geroken wordt.

De uitkomst van een eerste onderzoek met 30 kinderen was verrassend: in plaats van een vermindering in het reuk- en smaakvermogen, zagen onderzoekers dat de kinderen juist gevoeliger waren voor geuren en smaken. Daarmee is het probleem niet opgelost, want ook dit kan een negatieve impact hebben op voedselpatronen (de meeste mensen die zwanger zijn geweest, kunnen zich dit vast nog herinneren). Meer onderzoek is dan ook nodig om zeker te weten hoe deze groep patiënten het beste geholpen kan worden.

In deze audio hoor je onderzoeker Mirjam van den Brink van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Van den Brink heeft een achtergrond als diëtist en voedingswetenschapper.