Het lichaam | Behandelingen oefenen op een digitale kopie van je lichaam

Wetenschap Vandaag23 jul 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We kunnen steeds nauwkeuriger moleculen in het lichaam detecteren. We kunnen ook steeds beter kijken naar de expressie van veel van onze circa 20.000 genen. Daarnaast maken wearables het mogelijk om processen in het lichaam continu te monitoren.

Dankzij dit soort ontwikkelingen lukt het steeds beter om het lichaam digitaal in kaart te brengen. En dan niet direct het volledige lichaam, want daarvan weten we nog lang niet alles en die rekenkracht hebben computers niet, maar modellen van verschillende systemen in het lichaam.

Je zou van zo'n digitale tweeling - of zoals het in dit project wordt genoemd: DigiTwin - een algemene versie kunnen maken, waar je echte mensen naast legt om te kijken waarin zij afwijken. Maar je zou ook een digitale versie van één individu kunnen maken. Eentje die misschien wel - net als het echte lichaam - blijft veranderen.

Daarmee worden twee dingen mogelijk: het model kan - door er bijvoorbeeld constant data van wearables aan toe te voegen - een seintje geven als er ineens iets in het lichaam verandert. Bijvoorbeeld een acute afname of toename van een bepaalde stof. Wat je er ook mee zou kunnen doen is vooraf uitproberen wat het effect van een behandeling zou zijn.

Nou is de DigiTwin is nog volop in ontwikkeling, maar hij kan nu al mensen helpen. Hij wordt namelijk al gebruikt voor een game waarmee mensen die te horen hebben gekregen dat ze diabetes hebben in een digitale kopie kunnen oefenen met de moeilijkheden van de ziekte.

In deze audio hoor je onderzoeker Natal van Riel van de Technische Universiteit Eindhoven. Lees hier meer over het DigiTwin-project: Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale kopie van je lichaam.