Het lichaam | Wat de hersenen ons laten zien over ons gehoor

Wetenschap Vandaag24 jul 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Door proefpersonen in een MRI-scanner te leggen en naar hun hersenactiviteit te kijken terwijl ze luisteren naar verschillende geluiden, proberen onderzoekers erachter te komen hoe audio precies wordt verwerkt en waar het allemaal mis kan gaan.

We weten nog lang niet alles over deze processen, maar we weten wel iets. Bijvoorbeeld dat verschillende geluiden - een blaffende hond, een sirene, pratende mensen - door verschillende gebieden worden verwerkt.

Wat ze ook al in onderzoek konden zien is dat de communicatie tussen de bij het gehoord betrokken hersengebieden bij mensen met tinnitus (het horen van een piep of suis die er niet is) afwijkt van die van mensen met een gezond gehoor. Een goede reden dus om daar verder naar te kijken.

In 2017 is in plaats van een geluid af te spelen en te kijken hoe dat er in de hersenen uitziet ook een keer het tegenovergestelde geprobeerd. Aan de hand van hersenscans hebben onderzoekers geprobeerd om te 'raden' hoe het geluid dat de scan liet zien zou kunnen klinken. Het resultaat is behoorlijk knap.

Nou is dat natuurlijk leuk om te proberen, maar het was natuurlijk niet alleen voor de lol. Het gaf ook belangrijke informatie over het mechanisme. Mede dankzij steeds betere technieken zullen we steeds gedetailleerder naar audio verwerking in de hersenen kunnen kijken. Het gaat de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid enorm veel interessante data opleveren.

In deze audio hoor je onderzoeker Michelle Moerel van de Universiteit Maastricht.


Mede mogelijk gemaakt door