Slim materiaal | Kunstmatige cellen die in ons lichaam samenwerken met echte cellen

Wetenschap Vandaag27 jul 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Om dit soort dingen mogelijk te maken, combineren onderzoekers kunstmatige moleculen met biologische componenten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een capsule (een soort cel) maken met daarin een motortje waarmee ze kunnen bewegen.

Als je dit in het lichaam zou willen toepassen - bijvoorbeeld om medicijnen naar een bepaalde plek te transporteren - dan moeten deze hybride cellen alleen niet aangevallen worden omdat ze lichaamsvreemd zijn. Daar zijn allerlei mooie trucs voor, van een molecuul die dient als onzichtbaarheidscape, tot het gebruiken van de buitenkant van echte cellen als camouflage.

De dokter op bezoek

Als de kunstmatige cellen geaccepteerd worden door het lichaam, zijn ze er nog niet. De grootste uitdaging zit hem de komende tijd in de communicatie tussen de kunstmatige cellen en de biologische cellen. Als die elkaar namelijk begrijpen en elkaar zelfs kunnen aansturen, dan wordt er nog veel meer mogelijk. Zo zou je uiteindelijke kunstmatige cellen naar beschadigd weefsel kunnen sturen, om daar de kapotte cellen te helpen, of ze nieuwe instructies te geven.

In deze audio hoor je onderzoeker Jan van Hest van de Technische Universiteit Eindhoven. Voor het werk dat hij - samen met zijn collega's - heeft gedaan kreeg hij dit jaar een Spinozapremie toegekend van de NWO.

Jan van Hest
Jan van Hest (Credit: NWO. Fotografie: Hollandse Hoogte/Studio Oostrum.)