Geneeskunde | Miniatuursysteem op een chip bootst werking nieren en darmen na

Wetenschap Vandaag11 aug '20 17:045 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nieren - maar ook darmen - op miniformaat, inclusief perfect afgestelde vloeistofstroompjes en echte biologische cellen die samenwerken met niet-biologische materiaal: het bestaat en het werkt. Nu nog buiten het lichaam, maar misschien ooit als implantaat in het lichaam.

Onze nieren zijn gigantisch belangrijk voor ons: ze filteren afvalstoffen uit het bloed, scheiden ze actief uit in de urine en spelen een belangrijke rol bij onze bloeddruk en de water- en zoutbalans in ons lichaam. Is er iets mis met onze nieren, dan heeft dat grote gevolgen. Er was alleen naast een nieuwe nier of dialyse niet echt een oplossing voor beschadigde nieren.

Daar begint nu langzaam verandering in te komen. Een beperking van dialyse is dat het wel zorgt voor het filteren van het bloed, maar niet voor het actief uitscheiden van afvalstoffen. Er zijn nu miniorganen op chips in de maak die dit uiteindelijk wel moeten kunnen. Het is zelfs al gelukt om een minuscuul niersysteem en darmsysteem op elkaar aan te sluiten. Een belangrijke stap op weg naar een alternatief voor dierproeven en wellicht ooit een hybride kunstnier voor in het lichaam.

In deze audio hoor je professor Roos Masereeuw van de Universiteit Utrecht. Lees hier meer over haar onderzoek: Nieuw miniatuursysteem om nier en darm te bestuderen. De laatste paper vind je hier: A Theoretical and Experimental Study to Optimize Cell Differentiation in a Novel Intestinal Chip.