Geneeskunde | Sneller medicijnen testen met super gevoelige microtracer
Over de aflevering
Om te kijken of een geneesmiddel goed wordt afgebroken door het lichaam, wordt er in het medicijn in de klinische fase radioactiviteit ingebouwd. Zo kan heel precies worden gemeten of alles weer uit het lichaam verdwijnt.
Ondanks dat het een veilige dosis is voor mensen, mogen dit soort testen pas laat in het onderzoekstraject, als het medicijn er vrijwel zeker gaat komen. Het nadeel daarvan is dat je er dan alsnog achter kan komen dat het lichaam het niet op de juiste manier afbreekt, wat soms jaren vertraging betekent.
Met een nieuwe techniek wordt dit helemaal anders. Een aangepaste versie van een Accelerator Mass Spectrometer kan veel lagere doseringen van radioactiviteit detecteren. Zo wordt het mogelijk om veel eerder in het proces deze testen te doen. Het kan vertraging voorkomen, maar zorgt er ook voor dat er geen radiologische proeven op dieren meer aan vooraf hoeven gaan.
In deze audio hoor je onderzoeker Wouter Vaes van TNO. Lees hier meer over de techniek: Microtracer AMS: snellere klinische ontwikkeling.