Samensmelting tussen twee ongekend zware zwarte gaten gedetecteerd

Wetenschap Vandaag2 sep 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De ontdekking werd gedaan aan de hand van zwaartekrachtsgolven die mei vorig jaar zijn opgevangen door de twee LIGO-detectoren in de VS en de Virgo-detector in Italië. Die meten hele minuscule lengte-verschillen in de ruimte-tijd die worden veroorzaakt als bijvoorbeeld twee zwarte gaten botsen. Het signaal werd maar 0,1 seconden gemeten en de data was heel complex. Vandaar dat het pas na uitgebreide analyse naar buiten wordt gebracht.

Het signaal - dat GW190521 is genoemd- is volgens de analyse van de onderzoekers afkomstig van twee versmeltende zwarte gaten van ongeveer 66 en 85 keer de massa van de zon. Daarbij ontstond een nieuw zwart gat van zo'n 142 keer de massa van de zon. En dat is op verschillende manieren een hele bijzondere ontdekking, want zowel het zwarte gat van 85 zonsmassa's als die van 142 zonsmassa's kan volgens bestaande theorieën helemaal niet bestaan.

In deze audio hoor je onderzoeker Chris Van Den Broeck van Nikhef. Lees meer over de ontdekking: Virgo en LIGO zien nieuw soort zwarte gat.

Image
(Illustratie door Mark Myers, ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery (OzGrav))