Jonge kinderen gebruiken beide hersenhelften voor taalverwerking

Wetenschap Vandaag8 sep 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het zou een mogelijke verklaring zijn voor waarom kinderen beter zijn in het leren van taal en waarom ze beter herstellen van beroertes.

De onderzoekers zagen eerder dat kinderen die al heel vroeg - bij de geboorte - een beroerte kregen waarbij alle functies van de linkerhersenhelft verloren gingen op latere leeftijd alsnog taal konden verwerken. Sterker nog: ze hadden hier geen enkel probleem mee.

De nieuwe data suggereert dat de taalverwerking bij deze kinderen wordt overgenomen door de rechterhersenhelft en dat dit niet pas ontstaat na zo'n beroerte, maar dat het iets is wat de hersenen al kunnen.

Kunnen we dit dan niet gebruiken om volwassenen te helpen herstellen van een beroerte waarbij het taalgebied is beschadigd? Dat is wel de hoop. Er lopen op verschillende plekken onderzoeken waarin wordt gekeken of deze 'slapende functie' van de rechterhersenhelft weer aangewakkerd kan worden. Maar of dat in volwassenen ook mogelijk is - en dan specifiek bij taalverwerking - dat moeten toekomstige onderzoeken nog uitwijzen.

In deze audio hoor je hoogleraar neurologie Elissa Newport van het Georgetown University Medical Centre. Lees hier meer over het onderzoek: Children Use Both Brain Hemispheres to Understand Language, Unlike Adults.

(Elissa Newport)