Kleine molecuul zorgt voor grote doorbraak in behandeling kanker

Wetenschap Vandaag10 sep 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het gaat om een behandeling die gebruikmaakt van drie onderdelen: zuurstof, licht in de vorm van een laser en een lichtgevoelig molecuul. Het heet fotodynamische therapie en het zorgt ervoor dat er stofjes gevormd worden die de kankercellen aanvallen.

De behandeling werkt alleen niet bij iedereen. Drie problemen zijn daar de oorzaak van: het is niet makkelijk om de lichtgevoelige moleculen op de juiste plek te krijgen, tumoren zorgen voor een zuurstofarme omgeving terwijl je juist zuurstof nodig hebt en de stofjes die je probeert te maken worden ook nog eens aangevallen door de tumor zelf.

Voor alle drie de problemen hebben onderzoekers nu een oplossing gevonden. Ze ontwikkelden één nanodeeltje dat beter hecht aan de tumor, zorgt voor meer zuurstof en het verdedigingsmechanisme van de tumor kan omzeilen.

In deze audio hoor je onderzoeker Jan van Hest van de Technische Universiteit Eindhoven. Lees hier meer over zijn laatste werk: Surface-Charge-Switchable Nanoclusters for Magnetic Resonance Imaging-Guided and Glutathione Depletion-Enhanced Photodynamic Therapy.


Mede mogelijk gemaakt door