Kankercellen doden door de deur naar de celkern dicht te gooien

Wetenschap Vandaag28 sep 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In dit onderzoek hebben wetenschappers van het Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute in de VS gekeken of het haalbaar is om op een nieuwe manier kankercellen aan te pakken. Daarbij hebben ze zich gericht op de kanaaltjes waardoor de stroom van stofjes in en uit de celkern loopt. Dus het buisje naar de poriën eigenlijk.

Ze wilden weten: als we de groei van die kanaaltjes - het vormen ervan - nou kunnen tegengaan kan dat er dan voor zorgen dat agressieve tumoren minder snel groeien en krimpen. Kankercellen groeien snel en vermenigvuldigen snel, daarom hebben en maken ze meer van dit soort kanaaltjes aan dan een gewone cel. Als je het vormen van die kanaaltjes kan blokkeren, dan blokkeer je ook de groei, was de theorie.

Wat ze in dit onderzoek waarin nog niet op mensen is getest zagen is dat het inderdaad lijkt te werken. Gezonde cellen in de omgeving van de kankercellen worden niet aangetast. Ze stoppen wel even met groeien, maar herstellen daarna weer, terwijl de tumoren geremd werden in hun groei en kleiner werden.

Nu zijn ze bezig met het ontwikkelen van een medicijn. Ze hopen dat deze aanpak er ook voor zorgt dat een tumor niet resistent kan worden tegen het middel, of zelfs tegen andere middelen. Want tumoren kunnen zich heel slim aanpassen zodat ze niet meer aangetast kunnen worden. Maar dat aanpassen wordt wel heel lastig als de stofjes niet meer in en uit de cel kunnen komen omdat de deurtjes allemaal dicht zijn. Het kan dus wellicht nog veel breder worden ingezet worden, maar maar, zover zijn we dus nog niet.

Lees hier meer over het onderzoek: Inhibition of Nuclear Pore Complex Formation Selectively Induces Cancer Cell Death.


Mede mogelijk gemaakt door