Cybersecurity gebaseerd op het menselijk immuunsysteem

Wetenschap Vandaag29 okt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Twee onderdelen van ons immuunsysteem leken ook uiterst geschikt voor het beschermen van ict-systemen: het constant verversen van cellen en een decentrale aansturing. Maar hoe vertaal je dat naar ict?

Voor het verversen wordt voortgeborduurd op de bestaande nieuwe ict-techniek: Kubernetes. Een systeem waarmee computertoepassingen beheerd kunnen worden. Daarin zit al de mogelijkheid om te herstarten en verversen, alleen hebben ze nu een link gemaakt naar cybersecurity-instrumenten. Ze laten deze twee met elkaar communiceren zodat er veel slimmer ververst kan worden. Dat verversen van applicaties zorgt ervoor dat je meer momenten hebt waarop je cyberaanvallen kunt onderscheppen. En zit je als crimineel net in een handeling en wordt er ververst, dan is het einde oefening en ben je te laat.

Dan is er nog decentralisatie. In het lichaam communiceren cellen constant met elkaar. Als eentje geïnfecteerd raakt gebruikt hij stofjes om omliggende cellen te waarschuwen dat er iets mis is, zonder dat het eerst langs je hersenen hoeft te gaan. Door hetzelfde te creëren in een computernetwerk: eilandjes die zelf alarm kunnen slaan, zonder dat een centraal systeem alles de hele tijd moet langslopen, kun je veel sneller en lokaler ingrijpen als er iets mis is.

Een wondermiddel is het volgens de onderzoekers niet, maar zeker een manier om het cybercriminelen een stuk moeilijker te maken.

In deze audio hoor je Bart Gijsen van TNO en Rogier Reemer van Achmea. Lees hier meer over het Partnership for Cyber Security Innovation.


Mede mogelijk gemaakt door