Het eiwit dat zorgt voor een langer leven bij minder eten
Er wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar de effecten van minder eten. Je zou hier mogelijk langer door leven. Maar hoe dat effect nou precies in elkaar zit op moleculaire schaal, dat wisten we nog grotendeels niet. Nu hebben onderzoekers een belangrijk stukje van de puzzel opgelost, waarin een hoofdrol is weggelegd voor het eiwit Sestrin.
In deze audio hoor je onderzoeker Sebastian Grönke van het Max-Planck Institute for Biology of Ageing. De volledige paper vind je hier: Sestrin is a key regulator of stem cell function and lifespan in response to dietary amino acids. Eerder onderzoek van deze onderzoekers naar wat er in een dieet voor kan zorgen voor een langer leven vind je hier: Amino-acid imbalance explains extension of lifespan by dietary restriction in Drosophila.
Luister ook deze aflevering van Wetenschap Vandaag waarin duidelijk werd dat Sestrin invloed heeft op de effecten van sport: Sporten zonder ooit een spier te bewegen.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?