Verhalende geneeskunde en sekseverschillen in hart- en vaatziekten

Wetenschap Vandaag30 sep '21 17:366 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Je hoort meer over de verschillen tussen mannen en vrouwen als het aankomt op hart- en vaatziekten. Die verschillen vind je overal: op biologisch vlak (denk aan hormonen en chromosomen), maar ook aan de sociaal-culturele kant. Zo worden vrouwen bijvoorbeeld minder snel gereanimeerd op straat. En dan is het ook nog eens zo dat over vrouwen met hart- en vaatziekten veel minder bekend is. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen.

Verhalende geneeskunde

Een ander onderwerp dat op het festival voorbij zal komen is verhalende geneeskunde. Het verhaal als instrument bij het helpen van de patiënt. En dat is niet alleen een kwestie van beter luisteren, nee: het is tools uit de literatuur inzetten. Want als je echt begrijpt hoe iemand iets vertelt, wat diegene wel deelt, maar ook wat wordt weggelaten, welke stijl iemand gebruikt en hoe interactie tussen jou en de verteller dat allemaal beïnvloedt, dan kun je als zorgverlener de patiënt beter helpen bij het verwerken van zijn of haar eigen ziekte-ervaring.

In deze audio hoor je hoogleraar in het UMC Utrecht Hester den Ruijter en letterkundige in het UMC Utrecht Megan Milota (De Nieuwe Utrechtse School). Hier vind je het volledige programma van het Betweter Festival.