Zwaveltekort zorgt voor vale en kleine bloemen en dat is slecht nieuws

Wetenschap Vandaag7 okt 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Voor bloemen is het enorm belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor bestuivers. Het komt zelfs voor dat bloemen hun kleur aanpassen aan het soort bestuiver in hun omgeving. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat ook de hoeveelheid pigment een grote rol speelt. Misschien zou je denken: als je gezien wilt worden, dan is zoveel mogelijk het best. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Te veel pigment kan er ook voor zorgen dat een bloem niet zichtbaar genoeg is.

Daarnaast kan de kleur - in het geval van gele bloemen - ook beïnvloed worden als de plant te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zwaveltekort

Dit blijkt bij zwavel het geval te zijn. In bloemen met andere kleuren heeft een zwaveltekort ook negatieve gevolgen. De bloemen zijn kleiner, misvormd en het zijn er minder. Zelfs het stuifmeel is anders van samenstelling. Het zijn allemaal veranderingen die het bestuivingsproces hoogstwaarschijnlijk niet ten goede komen.

Nou hadden bloemen dit probleem niet toen we last hadden van zure regen. Toen was er genoeg zwavel. Moeten we dan terug naar die tijd? Dat zeker niet. Er zal gekeken moeten worden naar een andere oplossing. Bijmesten kan, mits op een verantwoorde manier, maar waar ook naar gekeken kan worden is het kweken van planten die beter tegen weinig zwavel kunnen.

In deze audio hoor je Casper van der Kooi en Ties Ausma van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier vind je de paper over het pigment in bloemen: How Much Pigment Should Flowers Have? Flowers With Moderate Pigmentation Have Highest Color Contrast. En hier die over zwaveltekort: Floral displays suffer from sulphur deprivation.

Rechts een bloem met zwaveltekort.
Rechts een bloem met zwaveltekort. (Van der Kooi en Ausma)