Een nieuw wapen tegen ontstaan virusvarianten

Wetenschap Vandaag25 okt 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Waar andere antivirale middelen het mechanisme achter het binnendringen van de cel of bijvoorbeeld specifieke eiwitten proberen aan te vallen, hebben ze in dit onderzoek hun pijlen gericht op het mechanisme achter recombinatie. Daarbij dringen meerdere virussen de cel in die vervolgens samengevoegd worden tot een nieuw - vaak gevaarlijker - virus.

Eerst was het nodig om op moleculair niveau te begrijpen hoe recombinatie plaatsvindt. Toen dat was gelukt konden ze gaan kijken of dit ook te beïnvloeden was. In plaats van het kopieermechanisme te blokkeren, gebruikten ze een bestaande experimentele virusremmer om het in een soort overdrive te zetten. Daardoor bestond het uiteindelijke genoom uit zoveel verschillende knipsels dat het niet langer een levensvatbaar virus was.

In deze audio hoor je biofysicus Richard Janissen van de TU Delft. Het onderzoek vond plaats onder leiding van de onderzoeksgroep van hoogleraar Nynke Dekker. Lees hier meer: Mechanisme achter het ontstaan van virusvarianten ontrafeld. De paper vind je hier: Induced intra- and intermolecular template switching as a therapeutic mechanism against RNA viruses.