Is de eerste planeet buiten ons sterrenstelsel gevonden?

Wetenschap Vandaag26 okt 20215 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een planeet spotten in een ander sterrenstelsel is niet makkelijk, maar het lijkt nu te zijn gelukt met röntgenastronomie. Hoe het werkt: iets als een neutronenster of een zwart gat - zeker als het net materie van een donorster aan het opslokken is - zendt hele felle röntgenstralen uit. Omdat dit hele compacte objecten zijn, kan een ander object dat zich voorlangs beweegt zorgen voor een dip in de meting van die straling. Is het object groot genoeg, dan heb je zelfs een eclips.

Toen Rosanne Di Stefano en haar team data analyseerden van twee röntgentelescopen vonden ze een verstoring van zo'n signaal. Het viel een paar uur weg en kwam daarna weer terug. Kon dat zijn veroorzaakt door een passerende planeet?

In deze audio hoor je Norbert Schartel, leider van het XMM-Newton-project bij ESA. Credit animatie op Twitter: NASA/CXC/A.Jubett.

Lees hier meer:

NASA: First Evidence of a Planet Identified Beyond Our Galaxy

ESA: Could this be a planet in another galaxy?

De paper vind je hier als pdf: A possible planet candidate in an external galaxy detected through X-ray transit Of via Nature Astronomy: A possible planet candidate in an external galaxy detected through X-ray transit.

Whirlpool Galaxy (M51)
Whirlpool Galaxy (M51) (NASA/ESA)