Kunnen sportrecords ooit niet meer gebroken worden?

Wetenschap Vandaag8 nov 20212 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In 1908 was het record voor een marathon 2 uur 55 minuten en 18 seconden. In de 50 jaar daarna werd dat record 22 keer verbroken, waarbij een dikke 40 minuten van de tijd af werd gerend, valt te lezen in BBC Science Focus. In de 50 jaar daarna, ging er slechts 10 minuten van die tijd af en sinds 2002 is het record met niet meer dan een paar minuten verbeterd. Bij bijna alle sporten is deze trend terug te zien.

Nieuwe technieken, nieuw materiaal en nieuwe regels kunnen allemaal zorgen voor een verbeter-sprongetje, maar als je puur kijkt naar fysieke prestatie, lijken we een grens te naderen. Meerdere studies hebben een poging gedaan om die grens te vinden. Zo rekende eentje uit dat de snelste tijd waarmee een 100m sprint gelopen kan worden rond de 9.44 seconde is. Slechts 0.14 seconde sneller dan Usain Bolt's wereldrecord uit 2009. Betekent die naderende grens straks het einde van sommige sporten? Waarschijnlijk niet. Er zit ongetwijfeld nog rek in de nauwkeurigheid van tijdmeting en ook met iets als regelgeving kan geschoven worden.

Of misschien worden de sporten op een andere manier weer wat spannender gemaakt en rennen sprinters straks 100 meter door een windtunnel op blote voeten.