Welke deadline is de beste deadline?

Wetenschap Vandaag22 nov '21 21:002 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dat is waar onderzoekers uit Nieuw-Zeeland benieuwd naar waren. Ze vroegen mensen als experiment om een online enquête in te vullen van vijf minuten. Met het invullen ervan verdienen ze 10 dollar die naar het goede doel ging. De proefpersonen kregen een week, een maand, of geen deadline voor het invullen van de vragenlijst.

Niet geheel onverwacht, kwamen er meer reacties binnen bij de deadline van een week, dan bij de deadline van een maand. Mensen voelden meer druk om snel te handelen en bij de latere deadline werd vaker uitgesteld. Maar wel verrassend was het dat de meeste reacties binnenkwamen uit de groep zonder deadline.

De onderzoekers begonnen aan het onderzoek om te kijken hoe je mensen meer geld kunt laten doneren aan goede doelen, maar ze hopen nu ook dat het uitstelgedrag tegen kan gaan. Wil je bijvoorbeeld dat zoveel mogelijk mensen in je bedrijf een online security training uitvoeren, bedenk dan: een late deadline lijkt de slechtste optie. Met een korte deadline of geen deadline heb je waarschijnlijk meer succes.

Lees hier meer over het onderzoek: Otago researchers discover best way to avoid procrastination.