Brede wegen zitten bijen in de weg
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Er liggen wereldwijd tientallen miljoenen kilometers aan weg en dat aantal neemt alleen maar toe. Dat niet alle dieren het altijd veilig naar de overkant halen, dat weten we. Er is dan ook al aardig wat onderzoek gedaan naar de impact van wegen op het voortbestaan van soorten, zoals beren, schildpadden, muizen en salamanders. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat ook bijen er moeite mee hebben.
Door fluorescerend pigment aan te brengen op bloemen in planten en die aan de weg te zetten op verschillende locaties konden ze bestuderen waar bestuivers heen gingen na het bezoeken van deze bewerkte bloemen. Zo zagen ze dat de beestjes veel vaker naar planten aan dezelfde kant van de weg gingen en veel minder vaak aan de overkant van de weg bloemen bezochten. Hoe breder de weg was, hoe groter het effect dat ze vonden.
De onderzoekers vrezen dat het niet alleen voor de bijen vervelend is, maar ook voor het voortbestaan van bloemen en planten, omdat het bestuiving en biodiversiteit in de weg kan zitten. Ze stellen voor om in ieder geval ecoducten en fiets- en wandelbruggen vol te zetten met bij-vriendelijke plantjes.
Lees hier meer: Roads pose significant threat to bee movement and flower pollination, U-M study shows.