In een school zwemmen om beter te horen

Wetenschap Vandaag8 jan 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers denken dat een Amerikaanse vissoort in een school zwemt om zo gezamenlijk de ultrasone geluiden van dolfijnen beter te kunnen horen.

De Amerikaanse elft is één van de weinige vissoorten die de ultrasone klikjes van dolfijnen kan opvangen. Hij weet daarmee grotendeels uit de magen van dolfijnen te blijven. Nou zijn er resultaten uit onderzoeken die suggereren dat één elft niet goed genoeg hoort om de geluiden te horen.

Uit nieuwe computermodellen zou blijken dat dit verandert als de vis in een school zwemt. Alsof ze met elkaar een extra groot oor vormen. Een soort opvangnet voor het binnenkomende geluid, waarbij de geluidsgolven zo terugkaatsen op de structuur van de school dat elke vis het versterkt binnenkrijgt.

Het idee heeft de interesse van biologen gewekt en kan nu in het echt worden onderzocht. Als het zo is dat het patroon van de school geoptimaliseerd is voor het opvangen van dolfijnengeluiden, dan zou je dat aan hun formatie moeten kunnen zien als je die vergelijkt met andere scholen met vissen van ongeveer dezelfde grootte.

Lees hier meer: Surveillant and hydrodynamic benefits of fish schooling.

Niet de Amerikaanse elft
Niet de Amerikaanse elft (Credit: Sebastian Pena Lambarri/Unsplash)