Waar in de hersenen zie je vrouwelijk genot terug?

Wetenschap Vandaag9 jan 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Lange tijd was het onbekend waar in de hersenen sensaties werden verwerkt die rond de vrouwelijke geslachtsdelen worden gevoeld. Nu denken ze de spot te hebben gevonden.

Het gaat om een deel van de somatosensorische cortex. Dit gebied is betrokken bij de verwerking van tast, pijn en temperatuur. Van veel lichaamsdelen is al langer bekend waar sensaties verwerkt worden in de hersenen. Zo heeft de voet een eigen plekje, en ook de knie, maar het gebied voor geslachtsdelen was moeilijker te vinden, vooral bij de vrouw.

Onderzoekers uit Duitsland denken nu een beter beeld te hebben gekregen van waar het moet zitten. Ze plaatsen in een experiment proefpersonen in een fMRI-scanner terwijl hun clitoris op een niet-seksuele manier werd gestimuleerd. Dat wil zeggen: met een pufje lucht dat wel werd gevoeld, maar dat niet onprettig of opwindend was.

Ze vonden het gebied voor de vrouwelijke geslachtdelen terug naast de gebieden voor de heupen en bovenbenen. Geen onlogische plek. Maar de exacte locatie verschilde van vrouw tot vrouw. Ook de grootte van het gebied was niet bij iedereen gelijk: bij vrouwen die regelmatig seks hadden was het duidelijk omvangrijker.

Kritiek op de studie was er ook: hoe zeker wisten ze dat ze met deze techniek niet ook andere zenuwen rond de clitoris stimuleerde tijdens het experiment? Maar of de plek nou klopt of niet, dat er op deze manier verschil is tussen vrouwen, dat is in ieder geval nog nooit eerder aangetoond.

Lees meer: Hermunculus Situates Female Genital Sensation in the Cortex.