Schimmel die op boomwortel leeft knoeit met de genen van de boom

Wetenschap Vandaag11 jan 20226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bomen hebben schimmels nodig voor het opnemen van voedingsstoffen en water, maar nu blijken die schimmels zelf nogal de touwtjes in handen te hebben.

We kennen natuurlijk veel schimmels die slecht voor planten zijn, maar in dit geval gaat het juist om schimmels die een hele positieve samenwerking met planten aangaan. Om die samenwerking voor elkaar te krijgen, blijkt nu, gebruiken ze dezelfde strategie als hun ziekmakende collega's. Ze gebruiken kleine stukjes RNA in om in de plantencellen de genetische ontwikkeling van de wortels beïnvloeden. Ze schakelen het immuunsysteem van de plant zo uit dat een samenwerking tot stand kan komen. Doen ze dat niet, dan ziet de plant alle schimmels als gevaarlijke binnendringers.

Vincent Merckx, evolutionair bioloog bij Naturalis en zelf niet betrokken bij het onderzoek, vertelt meer over de oeroude samenwerking tussen planten en schimmels, over wat we dankzij dit onderzoek hebben geleerd en over het grotere plaatje van schimmelnetwerken.

Hier vind je het onderzoek: The ectomycorrhizal fungus Pisolithus microcarpus encodes a microRNA involved in cross-kingdom gene silencing during symbiosis.

Ook interessant: Snelle schimmels hebben moeite met kleine gaatjes. Of deze: Planten knoeien met de genen van de buren.