Honden hebben het door als je van taal wisselt of onzin praat

Wetenschap Vandaag12 jan 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We wisten al dat honden goed zijn in woorden leren, maar nu blijken ze het ook heel goed door te hebben als je even in een andere taal praat of onzinwoorden gebruikt.

Honden zijn niet de enige dieren die chocola kunnen maken van de geluidspatronen in menselijke spraak, maar ze zijn er wel uitzonderlijk goed in. Dat is niet nieuw, we weten bijvoorbeeld al enige tijd dat ze een flink aantal woorden kunnen leren, maar nu blijkt dat ze - ook als er niet 'bal’ of ‘lig’ naar ze geroepen wordt - heel goed opletten op taal die ze om zich heen horen.

Het idee voor dit onderzoek kwam door een verhuizing. Twee onderzoekers gespecialiseerd in taalverwerking vertrokken van Mexico naar Hongarije en vroegen zich af of hun honden – die al waren getraind om stil te liggen in een fMRI-scanner - doorhadden dat om hun heen ineens een andere taal gesproken werd.

Ze voegden nog een aantal familiehonden toe aan de testgroep die of Hongaars of Spaans als taal kenden en lieten de honden fragmenten horen uit het verhaal De Kleine Prins. Ze zagen een duidelijk verschil in hersenactiviteit bij het horen van de onbekende taal. Ook als ze de bekende taal afwisselden met een taal van niet bestaande onzinwoorden zagen ze dat verschil terug.

Lees meer: Dogs Can Distinguish Speech from Gibberish—and Tell Spanish from Hungarian.


Mede mogelijk gemaakt door