Nanodeeltje maakt genetisch aanpassingen mogelijk in cellen in de wand van bloedvaten

Wetenschap Vandaag13 jan 20225 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers hebben een nieuw nanodeeltje ontwikkeld waarmee het voor het eerst mogelijk wordt om cellen in de binnenwand van bloedvaten genetisch aan te passen.

Voorheen lukte het niet om bijvoorbeeld het CRISPR-Cas-instrument in deze cellen af te leveren, omdat de gebruikelijke route met een virus als transportmiddel bij deze cellen niet werkt. In muizen hebben ze nu laten zien dat het met dit nieuwe nanodeeltje wel lukt.

Nu kunnen ze in de toekomst ook in deze cellen - die betrokken zijn bij hart- en vaatziektes, de uitzaaiing van kanker en ernstige covid - genen aanpassen door ze uit- of juist aan te zetten. Ze denken dit zelfs bij 3 tot 5 genen tegelijk te kunnen doen in één cel. Daarnaast kan het nanodeeltje gebruikt worden om genen toe te voegen, of medicijnen af te leveren.

In deze audio hoor je onderzoeker Youyang Zhao van het Stanley Manne Children’s Research Institute at Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital in Chicago. Lees hier meer: First time genome editing made possible on cells lining blood vessel walls.

Abstracte kunst van bloedvaten
Abstracte kunst van bloedvaten (Cassi Josh/Unsplash)