Mensen die harder sporten drinken ook meer alcohol

Wetenschap Vandaag14 jan 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Uit een onderzoek naar het gedrag van zo'n 40.000 Amerikaanse volwassenen zou blijken dat de mensen die het meeste sporten ook de meeste alcohol drinken.

De kans dat een fanatieke sporter een behoorlijke drinker is lijkt zelfs twee keer zo groot vergeleken met minder fitte mensen. Waarbij een behoorlijke drinker bij vrouwen iemand is die 4 tot 7 glazen alcohol per week drinkt en bij mannen iemand die tot 14 glazen drinkt.

Het is niet de eerste keer dat de link is gevonden, maar het blijft toch wel een beetje verrassend. Mensen die veel bezig zijn met sport combineren die goede gewoonte vaak met anderen. Zoals gezond eten en niet roken.

Ondanks dat de link in eerdere studies al werd aangetoond – waarbij het ook zo was dat op de dagen waarop werd gesport, ook het meest werd gedronken – waren deze studies vaak aan de kleine kant en leunden ze vrijwel alleen op wat mensen zelf rapporteerden.

Dit keer ging het om een lopende studie waarbij de gezondheid van tienduizenden Amerikanen lange tijd wordt gevolgd door een combinatie van metingen, fitheidstesten en uitgebreide vragenlijsten. Ondanks dat die studie niet specifiek naar de sport-alcohol verhouding kijkt, konden onderzoekers het tussendoor wel uit de data halen.

Waar de link door te verklaren is, daar zijn de meningen nog over verdeeld.

Lees meer: How Exercise May Affect Our Alcohol Consumption.