Giftige zeeanemoon als basis voor medicijnen

Wetenschap Vandaag13 feb '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In Australië vind je behoorlijk wat dieren en planten die je je leven kunnen kosten, toch blijkt één daarvan misschien juist het tegenovergestelde te kunnen doen.

Het gaat om een giftige zeeanemoon die zo'n 8 tot 10 centimeter groot kan worden. Anders dan een slang, waarbij gif via giftanden wordt afgeleverd, vind je het gif bij deze zeeanemoon in allerlei prikcellen verdeeld over de gehele structuur. Het gif dat daaruit komt is een indrukwekkende chemische mix van stoffen die afhankelijk van de locatie en functie - verdediging bijvoorbeeld, of het verteren van voedsel – anders is qua samenstelling.

Gifstoffen gebruiken in medicijnen gebeurt al gigantisch lang en er worden nog altijd nieuwe stoffen ontdekt. Waar de focus eerst vooral lag op de stoffen die worden gebruikt ter verdediging, stoffen die pijn veroorzaken en waarmee juist medicijnen tegen pijn kunnen worden geproduceerd, wordt nu ook steeds meer gekeken naar gifstoffen die een andere functie hebben. Zo ook in deze zeeanemoon.

Uiteindelijk werden in recent onderzoek 84 gifstoffen met medische potentie gevonden, waarvan eentje nooit eerder is ontdekt. Omdat deze stof in de zeeanemoon een rol speelt bij de spijsvertering, denken de onderzoekers dat het om eiwitten kan gaan die helpen vet te verbranden, of om eiwitten die iets te maken hebben met het samentrekken van spieren. Het is inmiddels opgestuurd naar een gespecialiseerd lab in Hongarije, waar gekeken zal worden of het ooit ingezet kan worden in het voordeel van onze gezondheid.

Lees meer: Venomous Australian sea anemone may lead to life-saving drugs.