Sportieve ouderen hebben bijna dezelfde stofwisseling in spieren als jongeren

Wetenschap Vandaag21 feb 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en het Amsterdam UMC ontdekten in een gezamenlijk onderzoek naar veroudering in spierweefsels dat de energiehuishouding in spieren van sportende senioren en jonge mensen vrijwel gelijk is.

Ze kwamen hierachter toen ze spierbiopten van proefpersonen in verschillende leeftijdsgroepen en fysieke condities met elkaar vergeleken. Eén stofje - NAD+ - bleek in mindere mate aanwezig te zijn in oudere spieren. Dit stofje speelt een belangrijke rol in de energiefabriekjes van onze cellen. Uit proefdieronderzoek bleek eerder al dat er een link is tussen NAD+ en levensduur. Nu weten we dus ook dat het in de veroudering van menselijke spieren een rol speelt.

Maar de onderzoekers zagen nog iets: zeer sportieve ouderen bleken juist evenveel van dit stofje te hebben als jongeren. Dat suggereert dat mensen veroudering van hun spieren mogelijk kunnen terugdraaien of tegenhouden door een actieve leefstijl.

Zou je dan niet gewoon een pilletje kunnen slikken om je NAD+ niveau wat op te krikken? Daar wordt wel aan gedacht, maar tot zo'n pilletje bestaat (en zelfs als het ooit echt bestaat) geldt: met sporten houd je je spieren jong, ook als je oud bent.

Lees meer: Healthy aging and muscle function are positively associated with NAD+ abundance in humans.