mRNA-technologie inzetten voor complexe botbreuken

Wetenschap Vandaag22 feb 20226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We kennen de mRNA-technologie inmiddels van de corona-vaccins, maar nu hebben onderzoekers uit Maastricht laten zien hoe het ook toegepast kan worden bij het behandelen van complexe botbreuken.

Bij een gecompliceerde botbreuk kun je denken aan een breuk waarbij de stukken bot te ver van elkaar afstaan of te slecht op elkaar aansluiten om uit zichzelf goed te genezen.

In sommige gevallen, afhankelijk van waar de breuk zit, is het in deze situatie uiteindelijk zelfs nodig om te amputeren. Maar er zijn wel technieken waarmee ze dat nu al proberen te voorkomen. Zo is er een eiwit dat kan worden toegediend. Een eiwit dat herstel stimuleert en dat al is goedgekeurd. Alleen deze methode kent nadelen: het is duur, want het produceren van het eiwit is lastig en de resultaten zijn niet altijd even goed. Soms heeft het zelfs vervelende bijwerkingen als gevolg en groeit er bot op plekken waar je dat niet wilt. Daarom zijn onderzoekers nu bezig met een nieuwe methode.

In deze audio hoor je onderzoeker Elizabeth Rosado Balmayor van het MERLN-instituut aan de Universiteit Maastricht. Lees hier meer: Efficient healing of large osseous segmental defects using optimized chemically modified messenger RNA encoding BMP-2.


Mede mogelijk gemaakt door