De 60 miljoen jaar oude samenwerking tussen bladsnijmier en schimmel

Wetenschap Vandaag3 mrt 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zo'n 60 miljoen jaar geleden gingen mieren en schimmels onder de grond een samenwerking aan die ze tot op de dag van vandaag volhouden. Waarom?

Onderzoeker Pepijn Kooij vertelt vanuit Brazilië waarom de twee soorten in deze samenwerking niet zonder elkaar kunnen, hoe de mieren als transporttrucks worden ingezet en hoe de schimmel het zelfs laat weten als hij niet blij is met de blaadjes die worden gebracht.

Er is al heel wat bekend over de samenwerking, maar nog lang niet alles. Zo is deze schimmel familie van onze champignon, maar groeien er geen paddenstoelen uit. Voor de mieren - die ervoor zorgen dat de schimmel zich verspreidt richting nieuwe takken van hun kolonie - is dat verspilde energie. Maar hoe voorkomt de mier dat de schimmel ze toch laat groeien?

Iets wat Kooij en zijn collega's onlangs nog hebben ontdekt is dat op sommige plekken nu wel van die paddenstoelen beginnen te groeien. Hij had het vermoeden dat dit weleens iets met klimaatverandering te maken kon hebben en vond inderdaad een correlatie. Of deze verandering ook slecht is voor de samenwerking, dat moet nog worden uitgezocht.

Lees hier meer over dat onderzoek: Climate Change Influences Basidiome Emergence of Leaf-Cutting Ant Cultivars.