Onderzoekers ontrafelen beschermend jasje van superbacterie

Wetenschap Vandaag5 mrt '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De bacterie C. difficile is een veroorzaker van diarree en darminfecties, vooral in zorginstellingen. Een groep wetenschappers heeft nu het beschermende jasje van deze superbacterie ontrafeld.

Eén van de redenen waarom de bacterie moeilijk te doden is, is een beschermende laag dat als een soort harnas de hele bacterie bedekt. Dit jasje houdt zowel immuunstoffen van ons lichaam als de moleculen in medicijnen tegen. Het maakt deze bacterie immuun voor alle medicijnen die er zijn, op drie na en dat is niet genoeg.

Weten hoe dat beschermlaagje nou precies in elkaar zit kan dus helpen bij het uitschakelende van de bacterie. Na 10 jaar hebben ze nu ontdekt dat dit laagje nog het meest wegheeft van een maliënkolder. Het heeft een dichte weefstructuur en is toch flexibel. Wat ze ook zagen was welk eiwit verantwoordelijk is voor het vormen van de schakeltjes.

En dan wordt het natuurlijk interessant, want als kan worden gezorgd dat het weefproces niet meer zo lekker loopt en er gaatjes ontstaan, dan biedt dat mogelijkheden voor ene medicijn dat specifiek deze bacterie aanpakt. Tijd om C. difficile in z'n hempie.

Lees meer: The protective armor of superbug C.difficile revealed.