Van koffieprut naar hersengolven

Wetenschap Vandaag27 mrt 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met de pulp die overblijft na het maken van een kopje koffie wordt al aardig wat geëxperimenteerd, maar nu denken onderzoekers dat het ook gerecycled kan worden in hersenonderzoek.

Er wordt al een tijdje gekeken hoe koffieprut uit de prullenbak gehouden kan worden. Zo ontstonden al ideeën voor methaanfilters van koffiedik en materialen voor energieopslag van koffiedik. Nu hebben wetenschappers daar nog een idee aan toegevoegd: een nieuw type elektrode waarmee processen in de hersenen nog beter gemeten kunnen worden.

De gebruikelijke micro-elektroden die worden ingezet om signalen in de hersenen te meten worden gemaakt van koolstofvezel. Het maken van die vezels is duur en niet bepaald milieuvriendelijk. Het lukte onderzoekers om een coating te maken van koolstof uit koffiedik. In eerste experimenten zagen ze dat elektroden die waren gedipt in deze coating nog gevoeliger waren voor het detecteren van de neurotransmitter dopamine.

Uiteindelijk hopen ze koolstofvezels helemaal te vervangen met dit nieuwe materiaal. Aan koffiedik heeft het team geen tekort: iedereen draagt keurig zijn kopjes koffie bij aan het project. En wie weet vindt ook jouw bakkie pleur z'n weg naar een hersengolf.

Lees meer: Waste coffee grounds could someday help detect brain waves.