Worm-op-een-chip spoort ziektes op

Wetenschap Vandaag28 mrt '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het 1 millimeter lange rondwormpje C. elegans is als modelorganisme sinds jaar en dag hoofdrolspeler in menig biologisch onderzoek. Nu blijkt het zelf ook een instrument te zijn.

Het zo vroeg mogelijk detecteren van ziektes als kanker kan voor een patiënt van levensbelang zijn. Alleen zijn beginnende tumoren met de meeste methodes nog niet goed op te sporen. Nou is al bekend dat honden met hun geweldige reukvermogen kanker kunnen detecteren bij mensen, een klein wormpje blijkt hier ook een neusje voor te hebben.

Onderzoekers hebben gekeken of het wormpje C. elegans – waarvan bekend is dat het sterk reageert op geuren – longkanker kon opsporen. Ze plaatsen de beestjes op een chip met twee tunnels, eentje leidde naar gezonde cellen uit de longen en eentje naar zieke cellen en zagen dat de meeste wormpjes richting de kankercellen kropen.

Nou is deze methode nog niet zo accuraat dat hij zo in gebruik genomen kan worden, maar de wetenschappers denken wel iets op het spoor te zijn. Ze hopen de wormpjes nog verder te kunnen trainen en zijn aan het uitzoeken op welke geurmoleculen ze nou precies afkomen.

Lees meer: ‘Worm-on-a-chip’ device could someday help diagnose lung cancer.