Bacterie zet methaan om naar elektriciteit

Wetenschap Vandaag12 apr 20226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Elektriciteit opwekken en tegelijk de omgeving zuiveren van broeikasgassen: het zou met bacteriën moeten kunnen, denken microbiologen van de Radboud Universiteit.

Het is de onderzoekers gelukt om een bacterie die methaan eet stroom te laten opwekken in het lab. Deze bacterie, de Methanoperedens, komt gewoon in de natuur voor. In zoetwater, zoals sloten en meertjes. Ze zijn hem al een paar jaar aan het bestuderen omdat hij hele interessante omzettingsprocessen gebruikt. Nu waren ze benieuwd: wat kunnen we nog meer met deze bacterie?

Ze maakten een soort biologische batterij waarin de bacterie methaan te eten krijgt. Daarbij produceert het beestje elektronen, die kunnen worden opgevangen en vervolgens worden omgezet in stroom. Het uiteindelijke idee is dat dit systeem een onderdeel van het afvalwaterzuiveringsproces kan vervangen. Nu worden gassen zoals methaan - die vrijkomen bij het zuiveren - verbrand om er elektriciteit mee te maken. Dit lukt maar het minder dan de helft van het gas. Hopelijk kan de Methanoperedens dat straks beter.

In deze audio hoor je microbiologen Cornelia Welte en Heleen Ouboter van de Radboud Universiteit. Lees hier meer: Bacterie kan elektriciteit opwekken uit methaan.


Mede mogelijk gemaakt door