Hydrogel moet afweercellen helpen door verdedigingslinie tumoren te breken

Wetenschap Vandaag14 apr '22 18:096 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In de strijd tegen tumoren hebben onderzoekers nu een gel ontwikkeld die afweercellen in het lichaam moet helpen om voorbij de verdedigingslinie van kankercellen te komen.

Bij celtherapie worden de afweercellen van een patiënt aangepast en teruggeplaatst om zo met betere munitie het gevecht met kankercellen aan te gaan. Dit werkt goed in het geval van ziektes als leukemie, maar gaat het om een tumor die ergens tussen organen en weefsel op een vaste plek in het lichaam groeit, dan is het veel moeilijker om deze techniek te gebruiken.

Daarom wordt er aan verschillende toevoegingen gewerkt. Bijvoorbeeld een speciale hydrogel die je in kunt spuiten vlakbij de tumor. Met daarin niet alleen aangepaste afweercellen, maar ook nog eens een voorraad voedsel en gespecialiseerde wapens. Zo heb je niet alleen je leger afweercellen op de juiste plek, ze zijn ook extra goed uitgerust voor het binnendringen van deze tumoren.

Veelbelovend, maar voor patiënten met meerdere tumoren en uitzaaiingen waarschijnlijk geen oplossing, zegt Inge Jedema. Zij is hoofd Translationele Celtherapie bij het Antoni van Leeuwenhoek. Daar kijken ze naar weer een andere aanpak: het zo aanpassen van de afweercellen dat ze zelf die groeifactoren en benodigde munitie regelen op het moment dat ze bij de tumor aankomen.