Kwantumdot ledlampjes van rijstafval

Wetenschap Vandaag22 apr 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het kaf of de dop van rijstkorrels gaat nu nog met 100 miljoen ton per jaar de afvalbak in, maar onderzoekers hebben er een nieuwe toepassing voor: ze maken er kwantumdot ledlampjes van.

Een kwamtumstip of kwantumdot is een halfgeleiderkristal van enkele nanometers. Piep piep klein dus en in het bezit van een aantal indrukwekkende optische en elektronische eigenschappen. Je vindt ze onder andere in lichtbronnen en flatscreens. Ze worden alleen niet van de meest duurzame materialen gemaakt en daar wilden deze onderzoekers wat aan doen.

Ze lieten zich inspireren door poreus silicium, een niet-giftig materiaal dat in de jaren vijftig werd ontdekt. En laat het kaf van rijstkorrels nou vol siliciumdioxide zitten: de meest voorkomende siliciumverbinding. Ja oké, het kaf moet wel een flink aantal processen door en het levert (nu nog) alleen een rood-oranje lichtkleur op, die ook nog wat efficiënter zou kunnen, maar het is ze gelukt: de eerste kwantumdot ledlampjes van rijstafval.

Nu willen ze hetzelfde proberen te doen met afval van onder andere gerst en tarwe en natuurlijk: het proces zo inrichten dat het ook echt opschaalbaar en betaalbaar is.

Lees meer: World’s first LED lights developed from rice husks.


Mede mogelijk gemaakt door