Extra hygiënische honingbij gekweekt in strijd tegen parasiet

Wetenschap Vandaag24 apr 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Varroamijt - een blinde, achtpotige parasiet - is kleiner dan een speldenknop, maar kan een hele bijenkolonie om zeep helpen. Een nieuwe bijensoort moet dapper tegenstand bieden.

Zowel de bijenpopulaties in het wild, als de grote en kleine populaties die door mensen gehouden worden hebben het zwaar. Door pesticiden, slechte voedselvoorzieningen en ziektes overleeft zo'n 30 procent van de kolonies het niet. En één van de grootste zorgen voor imkers is een piepklein rood parasietje.

Tegen dit diertje worden nu vaak chemicaliën ingezet. Niet ideaal en ook niet functioneel, want de meeste parasieten raken immuun voor deze middelen. Wat ook kan: bijen kweken die zich wel raad weten met zo'n parasiet.

Dat is wat onderzoekers hebben gedaan: ze hebben bijen zo gekruist dat ze een soort kregen die extra goed is in bestuiven, honing maken en parasieten pesten. Deze bij is extra goed in zichzelf en medebewoners checken op de aanwezigheid van de parasiet en de eitjes ervan. Om die vervolgens uit de weg te ruimen.

De nieuwe bijensoort is nog niet beschikbaar voor imkers, eerst is - terecht - meer onderzoek nodig, om zeker te weten dat dit niet stiekem ook nadelige gevolgen heeft.

Lees meer: Selective breeding sustainably protects honey bees from Varroa mite.