Een behandeling voor koolmonoxidevergiftiging

Wetenschap Vandaag4 mei 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Koolmonoxidevergiftiging is wereldwijd nog altijd een groot probleem. Nu denkt een onderzoeker uit de VS een mogelijke behandeling op het spoor te zijn.

Koolmonoxide (CO) ruik en proef je niet maar het gas is in grote concentraties gevaarlijk en soms zelfs dodelijk voor mensen en dieren. Die grote concentraties kunnen bijvoorbeeld ontstaan als een gastoestel niet goed werkt in een ruimte met weinig ventilatie en zuurstof.

Is er sprake van koolmonoxidevergiftiging, dan is de belangrijkste behandeling nu: frisse lucht. Bij voorkeur 100 procent zuurstof, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid CO in het bloed snel afneemt. Maar gaat dat niet snel genoeg, dan kan het lichaam alsnog ernstig beschadigen.

Een onderzoeker in de VS denkt de basis voor een betere oplossing te hebben gevonden. In ons lichaam is het eiwit hemoglobine onder andere verantwoordelijk voor het wegvoeren van koolstofmonoxide. Een nieuw type molecuul kan deze taak nabootsen, maar bindt nog beter aan CO. Ook kan het koolstofmonoxide overnemen van hemoglobine en vergiftigde rode bloedcellen redden.

Er ligt hiermee nog niet meteen een tegengif op de plank, maar het is een veelbelovende stap in die richting.

Lees meer: Unlocking a cure for carbon monoxide poisoning.