Een lesje ruzie en verliefdheid

Wetenschap Vandaag5 mei 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Morgen vindt in Franeker het Expeditie Next festival plaats. Er zijn maar liefst 100 wetenschapsactiviteiten te bezoeken en kinderen kunnen er terecht met vragen over van alles. Bijvoorbeeld: hoe werkt verliefdheid? Of ruzie?

We spraken alvast met twee onderzoekers die er morgen bij zijn: sociaal wetenschapper Linda Duits - zij weet veel over verliefdheid - en Thirza Lagewaard van de VU - zij kijkt naar hoe we conflicten zo goed mogelijk kunnen aanpakken.

Er komt een heleboel aan bod: hoe serieus moet je verliefdheid bij kinderen nemen? Moeten wij niet ook wat vaker gewoon lekker onrealistische crushes hebben? En hoe zit het met iets als consensus? Leren we onze kinderen de juiste dingen?

Ook bespreken we hoe we wat beter ruzie zouden kunnen maken. Wees je bijvoorbeeld bewust van de neiging om niet meer voorbij een mening te kunnen kijken. Dat je dat wat iemand denkt stom vindt, betekent niet dat je de hele persoon stom hoeft te vinden, vertelt Lagewaard. En moet een conflict eigenlijk wel altijd worden opgelost?

Dat en veel meer dus tijdens Expeditie Next, het nationale wetenschapsfestival. Het is inmiddels uitverkocht, maar er bestaat een kans dat er op de dag zelf nog wat kaarten vrijkomen.