Waarom we netter zouden moeten praten tegen dieren

Wetenschap Vandaag27 mei 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Wilde paarden, tamme paarden en varkens kunnen het verschil tussen negatieve en positieve geluiden horen als ze luisteren naar soortgenoten, maar ook als wij ze toespreken horen ze dat verschil.

Bij het idee van een paardenfluisteraar of kletsen met varkens moeten de meeste mensen waarschijnlijk een beetje gniffelen. Maar uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen zou blijken dat dit zo gek nog niet is.

Ze lieten zowel wilde als tamme paarden en varkens geluidsopnamen horen van hun eigen soort en van een mens. Daarbij keken ze of ze verschillend reageerden op positieve en negatieve klanken. Om zeker te weten dat de dieren bij de menselijke spraak niet reageerden op woorden die ze hadden geleerd, gebruikten ze een onzintaal. Vervolgens bestudeerden ze hun gedrag, van de kleinste beweging van een oor, tot lichaamspositie en vocale uitingen.

Alle dieren, behalve de wilde zwijnen, lieten een verschil in reactie zien. Ze reageerden sneller en heftiger op negatieve klanken en soms leken ze de emotie zelfs te spiegelen. Volgens de onderzoekers heeft onze stem dus een direct effect op het emotionele leven van deze dieren en zouden we daar best wat meer bij stil mogen staan.

Lees meer: The case for speaking politely to animals.


Mede mogelijk gemaakt door