Piepklein robotje past door je ader

Wetenschap Vandaag1 jun '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De kleinste robot van de wereld kruipt over een tijdje misschien wel door je aderen.

Onderzoekers van Northwestern University hebben een piepklein robotje ontwikkeld die op afstand bediend kan worden en beweegt als een krab in reactie op warmte. Het robotje is minder dan een millimeter breed en daarmee klein genoeg om door een ader te passen.

Uiteindelijk zouden dit soort robotjes blokkades in aderen kunnen opsporen en verhelpen, of zelfs samen met ons lichaam het gevecht met tumoren kunnen aangaan, maar zover is het nog lang niet. Zo is het materiaal waaruit de robot bestaat nog niet geschikt voor in het lichaam en loopt het nu als een krabje, terwijl het in het lichaam waarschijnlijk vooral door vloeistof moet bewegen.

En ondanks dat dit het allerkleinste robotje ter wereld is – op het moment dan - is het nog steeds tien keer groter dan sommige vaten in ons lichaam. Dus zou het overal moeten kunnen komen, dan moet het nog kleiner. Onbruikbaar is het huidige ontwerp overigens niet. Zo zou dit robotje bijvoorbeeld al kunnen helpen bij het repareren van apparaten op plekken waar wij mensen nooit zouden kunnen komen.

Lees meer: World's smallest remote-controlled robot medic could one day crawl through your arteries.