Worden we dikker van vervuiling?

Wetenschap Vandaag12 jun '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Volgens onderzoekers hebben sommige giftige stofjes in onze leefomgeving invloed op hoe ons lichaam eten verwerkt. En dat effect is niet positief: we zouden er dikker van worden.

Onze omgeving zit er vol mee: minuscule restjes van de producten en verpakkingen die we dagelijks gebruiken, fijnstof, sporen van pesticiden en schoonmaakmiddel... We weten al langer dat deze deeltjes in grote hoeveelheden invloed kunnen hebben op de gezondheid, maar nu is er een groep wetenschappers die zegt dat we er ook dikker door worden.

Dit soort stofjes zouden namelijk meerdere processen rondom voedselverwerking in het lichaam verstoren. Zo zou er onder andere een directe invloed zijn op de hoeveelheid en grootte van onze vetcellen, zouden de signaaltjes verstoord raken die ons vertellen dat we vol zitten en zou de opname van voedingsstoffen worden beïnvloed.

Het zou zelfs zo zijn dat dit impact heeft op hoe genen werken en dat dit doorgegeven kan worden aan de volgende generatie. We weten er nog lang niet alles over, maar het is een duidelijke waarschuwing van deze groep wetenschappers.

Lees meer: Environmental toxins are worsening obesity pandemic, say scientists.