Walvissen afluisteren met glasvezelkabels

Wetenschap Vandaag6 jul 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om walvissen te bestuderen: ze luisteren ze af via de glasvezelkabels die op de bodem van onze oceanen liggen.

Het is niet makkelijk om walvissen in de gaten te houden, alleen al omdat ze gigantische afstanden afleggen. Er wordt naast gewone ouderwetse bootjes en verrekijkers aardig wat high tech apparatuur voor ingezet. Maar zelfs daarmee is het moeilijk om de dieren te volgen. Dat moet nu dus makkelijker worden, gewoon met het bestaande glasvezelnetwerk.

Met een speciaal apparaatje wordt een verbinding gemaakt met de bestaande kabels. Vervolgens worden ongebruikte vezels in die kabel ingezet als onderwatermicrofoon. Het lukte ze al om op deze manier de locatie van 830 walvissen te bepalen en omdat het luistergebied via de kabels veel groter is dan wanneer je op één punt een microfoon hebt staan, kunnen ze veel nauwkeuriger worden gevolgd.

Nu willen ze nog zorgen dat dit straks ook real time lukt. En het mooie is: ook aardbevingen, stormen en schepen zijn op de manier in de gaten te houden. Waar dit onder andere voor kan zorgen is dat het straks meteen gehoord wordt als er een boot richting een groep walvissen onderweg is.

Lees meer: Eavesdropping on whales in the high Arctic.