Door de ogen van James Webb

Wetenschap Vandaag12 jul '22 17:336 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het kan niemand zijn ontgaan: de eerste foto's van de James Webb Space Telescoop zijn gepresenteerd. En ze stellen niet teleur.

Maandagavond laat (Nederlandse tijd) werd de allereerste foto gepresenteerd door president Joe Biden. Het is het diepste, meest gedetailleerde infraroodbeeld van het heelal tot nu. Te zien zijn gigantisch veel sterrenstelsels, in, naast en achter cluster SMACS 0723, dat zich op 4.6 miljard lichtjaar van de aarde bevindt.

Dat betekent dat het licht van sommige van de sterrenstelsels al onderweg was voordat de aarde werd gevormd. Sterker nog: de stelsels die voorbij het cluster te zien zijn zitten op wel 13 miljard lichtjaar van de aarde. Het heelal zelf is 13.8 miljard jaar oud. We kijken dus bijna terug naar het begin.

Sterrenstelselcluster SMACS 0723 met ernaast de rode vegen die het licht laten zien uit het hele vroege heelal.
Sterrenstelselcluster SMACS 0723 met ernaast de rode vegen die het licht laten zien uit het hele vroege heelal. (NASA/ESA/CSA/STSCI)

We spreken ESA-onderzoeker Macarena Garcia Marin over wat we nou precies zien op dit beeld en hoe het is vastgelegd. In de volgende aflevering praten we met system engineer Maurice te Plate (ook ESA) door over de ontdekkingen van deze week. Zoals dit bizar mooie plaatje:

De Carinanevel op ongeveer 7600 lichtjaar van de aarde.
De Carinanevel op ongeveer 7600 lichtjaar van de aarde. (NASA, ESA, CSA, and STScI)