Zwanen: liever ruzie dan rusten

Wetenschap Vandaag13 jul 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bij het bestuderen van groepen zwanen zagen onderzoekers dat vechten om de beste eetspot het bij de dieren vaak wint van een goede nachtrust.

De bezigheden van de zwanen werden in dit onderzoek opgedeeld in vier categorieën: ruziemaken, eten zoeken, lichaamsverzorging en rusten. Op het moment dat er een beperkte hoeveelheid goede eetspots waren, zagen de onderzoekers via webcam livestreams dat agressie onder de dieren - niet geheel onverwacht - toenam. Dat ging niet ten koste van eten zoeken of lichaamsverzorging, maar wel ten koste van uitrusten.

Voor de gezondheid van de populatie is dat natuurlijk niet goed en als ze een beetje op ons lijken, dan nemen de korte lontjes alleen maar toe bij weinig slaap. Er is ook nog een verschil tussen zwanensoorten die het hele jaar op dezelfde plek leven en zwanensoorten die migreren. Voor die laatste groep is goed eten vinden nog belangrijker, maar goed uitrusten ook.

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen natuurbeschermers kunnen helpen om gebieden zo in te delen dat soorten genoeg ruimte hebben om eten te zoeken, ook als migrerende vogels zich tijdelijk in het gebied vestigen. Want: genoeg ruimte, betekent minder ruzie en meer rust.

Lees meer: Swans sacrifice rest to squabble.