Proef met nieuwe stamceltherapie gestart die spierkracht moet helpen herstellen

Wetenschap Vandaag14 jul 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers zijn begonnen aan een proef met een nieuwe stamceltherapie die onder meer moet helpen tegen genetische spieraandoeningen en spierafbraak bij ouderen.

Nooit eerder werd dit op deze manier en met dit type spierstamcellen geprobeerd. De techniek verschilt per patiëntengroep. Waarbij het uitmaakt of het bijvoorbeeld gaat om een genetisch defect dat makkelijk te corrigeren is in de lichaamseigen stamcellen of niet.

Ook wordt gekeken of het mogelijk is om de stamcellen nog wat extra's mee te geven voor ze terug het lichaam ingaan. Bijvoorbeeld medicijnen die zorgen dat - terwijl de stamcellen opgaan in het spierweefsel - heel lokaal stofjes worden afgeleverd.

De hoop is dat het in ieder geval voor sommige patiënten kan zorgen voor het afremmen of stoppen van de achteruitgang van spierfunctie. Hopelijk kan het in sommige gevallen zelfs zorgen voor verbetering.

In deze audio hoor je onderzoeker en projectleider Bert Smeets van het Maastricht UMC+. Lees hier meer: Innovatieve stamceltherapie biedt hoop voor herstel spierkracht bij zeldzame, erfelijke spieraandoeningen.