De missende link tussen ongewervelden en gewervelden

Wetenschap Vandaag16 jul 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers buigen zich al lange tijd over een gat in het fossielenarchief. Want welk dier was de schakel tussen ongewervelden en gewervelden?

Vissen, reptielen, vogels, zoogdieren: ze lijken soms totaal niet op elkaar, maar delen als gewervelden diersoorten wel, nouja... precies dat: dingen als een ruggengraat en een schedel. Ooit moeten deze structuren zijn ontstaan, maar als je naar fossielen kijkt, dan mist er ergens een tussenschakel. Een dier dat, of meerdere dieren die mooi die overgang laten zien.

Nu denken wetenschappers die schakel op het spoor te zijn. Ze hebben gekeken naar de yunnanozoon: een piepklein uitgestorven beestje dat ongeveer 518 miljoen jaar geleden in China geleefd heeft. Ze zijn lang niet de eerste onderzoekers die fossielen van dit dier hebben bestudeerd, maar wel de eersten die er zo'n grote bak high tech apparatuur bij gebruikten. Het doel: in detail kijken naar structuren in het gezicht en de nek om voor eens en voor altijd te bepalen waar dit diertje nou hoort in de familieboom van soorten.

Ze konden vervolgens concluderen: dit moet inderdaad de oudste verwant van de vroege gewervelden zijn. En zo is mogelijk weer een klein stukje aan die enorme puzzel van het leven toegevoegd.

Lees meer: Study reveals yunnanozoans as the oldest known stem vertebrates.