De Ruimte | Groep zwart gat-ontkrachters vindt er ineens zelf eentje

Wetenschap Vandaag19 jul 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een groep wetenschappers die bekend staat om het altijd ontkrachten van ontdekkingen van zwarte gaten, heeft er nu zelf eentje gevonden. En ja: ze weten het zeker.

Sommige zwarte gaten zijn te zien vanaf de aarde omdat aangetrokken materie en gas rond het gat draaien. Dat zorgt voor zoveel frictie dat het hele zootje gigantisch heet wordt en dat produceert weer röntgenstraling die we kunnen meten.

Slapende zwarte gaten kun je niet op die manier detecteren. Dan moet je het hebben van het gedrag van de sterren om hun heen. Draait een ster op een bepaalde manier om een onzichtbare metgezel, dan zou dat wel eens op een zwart gat kunnen wijzen.

Alleen dan moet je wel de precieze baan en de massa van die ster weten. En daar gaat het vaak fout. Regelmatig is de massa in onderzoek overschat, waardoor de verklaring: dit komt door een zwart gat niet meer opgaat.

Maar ja, als je dan als bekende zwart gat-ontkrachter zelf een zwart gat gevonden denkt te hebben. Wat dan?

In deze audio hoor je onderzoeker Tomer Shenar van de Universiteit van Amsterdam. Lees hier meer: 'Black Hole Police' Discover a Dormant Black Hole Outside of the Milky Way Galaxy