Gedrag | Wat we weten over de individuele intelligentie van de bij

Wetenschap Vandaag26 jul 20228 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Is het gedrag dat bijen laten zien instinctief? Kopiëren ze elkaar slechts? Of is er echt sprake van individuele intelligentie? Deze experimenten zeggen: dat laatste is waar.

Natuurlijk hebben we het over een veel kleiner brein dat dit gedrag aanstuurt dan bij ons. Een speldenknop in grootte. De hersenen van bijen hebben ook een stuk minder zenuwcellen. Maar ondanks dat vind je in de hersenen van bijen heel veel complexe verbindingen. Eén zenuwcel in het brein van een bij kan de structuur hebben van een volgroeide eikenboom, met wel 10.000 verbindingen naar andere cellen.

Onderzoeker Lars Chittka kijkt vanuit de psychologische hoek wat dit voor hun gedrag betekent. In zijn nieuwe boek 'The mind of a bee' (dikke aanrader!) laat hij aan de hand van bijzondere experimenten zien dat het niet gaat om instinctief gedrag, niet om kuddegedrag, maar echt om individuele intelligentie.

Bijen kunnen tellen, afbeeldingen van gezichten uit elkaar houden en - dit is geen grap: gereedschap gebruiken. In deze audio hoor je er alles over.

Het boek is onder andere hier te bestellen (in het Engels): The Mind of a Bee - Lars Chittka. A rich and surprising exploration of the intelligence of bees. Of vraag in je lokale boekenwinkel naar de Nederlandse versie: 'Het bewustzijn van de bij'.

Meer over het werk van Chittka: The Bee Sensory and Behavioural Ecology Lab